duminică, 25 ianuarie 2015

Ecuația lui Goebbels este încă actuală

 

        Ecuația dezvoltată a lui Goebbels: dezinformare + naivitate + manipulare + modă = tensiune socială + ură = revolta.
        Așa au câștigat N.S.D.A.P. inimile germanilor în 1931.
        La fel a facut Lenin în Rusia în 1917 când a promis țăranilor că le va împărți moșiile nobililor.
        Văd că și astăzi funcționează aceasta lege, care întotdeauna umple castronul cetățeanului nemulțumit.
        Un alt "guru" al dezvoltării personale - Dale Carnegie - contemporan cu Goebbels a postulat pentru lumea capitalistă: "mama fraierilor este intotdeauna gravidă", întărindu-și afirmația cu "pentru a avea succes, trebuie să spui întotdeauna oamenilor ceea ce sunt dispusi să auda". 
         În zilele noastre "teoria conspirației" a devenit un izvor nesecat de manipulare a maselor, mai ales că acum este la moda să te pui de-a curmezișul pentru orice. Rețeta este simplă: se ia un grăunte de adevăr, se arată ca material stimul păturilor sociale nemulțumite (din alte motive decat cele pentru care se pornește "lupta"), apoi se învelește cu straturi informative dispuse încrucișat, în așa fel încât în final să se ajungă ”unde trebuie”. Oamenii cer să le ”dai de lucru”, căci altfel riscă să își puna bostanul la muncă ... Probabil ca asta doare ...
         Manipularea maselor a existat dintotdeauna și, pe lângă toate păcatele ei, a adus și un beneficiu: pacea socială. Cel puțin așa era în veacurile trecute, când oamenii încă mai credeau că necazurile și nedreptatea sunt ”încercări” prin care ei trebuie să treacă, în drum spre viața de apoi. Dar oamenii au prins gustul  informației și nu mai vor să fie manipulați. Atunci ... hai să-i informăm ! Omul simplu, când constată că a fost mințit sau s-a înșelat, avea tăria să recunoască și să încerce, măcar, să repare greșeala. Însa ... intelectualul făcut la kilă nu dă niciun pas înapoi. Nu iși pierde timpul și, mai ales, banii șa consulte cărți, animat fiind de principiul că ”pe net găsești de toate”.
          Are dreptate! Pe ”net” (înseamnă și ”plasă”) se găsesc utopii de tot felul, mesaje subliminale (nu vă gândiți la paranormal !), povești cu surse inepuizabile de energie, soluții economice miraculoase, un întreg panaceu de leacuri pentru bolnavi și  ... mai ales dezvăluiri. Acestea, se pare, că îndeplinesc cel mai bine funcția atașată ecuației lui Goebbels. ”Dacă nu ai dușmani, îti facem noi rost de ei” - par sa jubileze autori de teapa lui Alex Jones, David Icke, Emil Strainu și multi alții ca ei. 
          A! Sa nu-i uităm pe cei care vin cu ”pansamentul” ! Păi da ! După atâția inamici, după atâta luptă, omul are nevoie și să își mai tragă sufletul, să își oblojească rănile. Atunci ”intră în fabrică” oameni providențiali care ne umplu desaga de orgolii cu descendențe extraterestre, ”Carpații - centru al civilizației universale”, ”romanii au învățat latina de la daci” și altele de soiul ăsta. Oricum, telectualul internaut va zâmbi amar si, printre dinții rânjiti sarcastic, îți șoptește (să nu-l audă cineva!): ”Lasă că știm noi cine se află în spatele lor ...”. Așadar ... dragă cititorule ... fii pregătit să dai piept cu: masoneria, illuminati, fracturarea hidraulica, gazele de șist, HAARP, comuniști, vaccinări, GMO, asteroizi, planeta Nibiru, eugenismul global, etc ... 
             Sau, mai bine, bagă-ți capul în nisip - că acolo poți să vezi și să faci ce vrei - cum zic ”spiritualiștii” cumpenei dintre milenii (Osho, Krisnamurti, Gurdijeff, A. Moorjani, Alan Watts, ... ș.a.m.d.). Ei ne dau indemnuri de genul "Întoarce-te spre tine însuți, luptă-te cu Sistemul, fă ceva, până nu e prea târziu !" La care eu adaug: "Dar să nu te pună Necuratul să deschizi vreo carte sau să consulți un specialist ! Poți uita de probleme tale ! De acum înainte ești un luptător pentru cauza umanității ! Salvați Pământul ! Salvați ... salvați orice, căci viața însăși este în pericol !”




Un comentariu: