luni, 30 octombrie 2017

"Cenazeanul" - nr. 4 / 2017 „Culoare din culoare“

Cercul de pictură și artă decorativă „Culoare din culoare“


Evadarea omului din banalitatea vieții de zi cu zi poate îmbrăca diverse aspecte. Lupta omului cu sine însuși, căutarea sinelui, regăsirea lui în colțuri necunoscute ale existenței scot la iveală capacități nebănuite și-i îmbogățesc viața.






















Întrebând un artist „Ce este talentul?“ m-am ales cu cel mai spontan și mai nevinovat dat din umeri. Am apelat, apoi, la enciclopedii, dar nu am găsit ceea ce căutam: inefabilul. De fapt... cum poți sa auzi ceea ce nu poate fi rostit sau să vezi ceea ce nu se poate vedea ? Poți,


















în schimb, să iei un creion sau o pensulă și să te joci. Așa poți să creezi un petic de realitate vie și convingătoare. Sau poți să cauți talentul în mintea și în sufletul altora – de pildă într-o grupă de copii.

Calea pe care o urmezi, fugind de mărunțișurile vieții cotidiene, are un traseu unic. Fiecare își găsește singur calea prin care își descoperă zestrea pe care o poartă cu sine. Însă, pentru asta, are nevoie de un impuls și, măcar, de un gram de inițiere. Culorile se nasc din culori, așa cum lumina se naște tot din lumină. Culoarele care-l duc pe tânărul ucenic într-ale culorii sunt jalonate cu experiențe noi, care îi pot scoate la iveală talentul pictural sau măiestria în a combina forme. Cele două aspecte se însoțesc și se completează reciproc în cadrul cercului ințiat de artistul plastic Cristina Lihăt din Sânnicolau Mare.



























Incepând din iunie, în fiecare zi de luni, la Școala din Cenad, elevii se întâlnesc cu „doamna Cristina“ în cadrul Cercului de pictură și artă decorativă „Culoare din culoare“. Acolo ei învață, la început, cum să combine culorile, cum să schițeze un portret sau obiect, peisaj, precum și cum să construiască din hârtie, pânză, mărgele și alte fleacuri cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi, obiecte noi, originale.

Desigur că după aproape două luni de ucenicie, au început să apară roadele. De asemenea, d-na profesoară mărturisește că a descoperit și tinere talente: Neda Sabou, Vera Sabou, Marko Uncianschi, Emanuel Schroth, Laura Guga.

Călătoria copiilor în lumea culorii și a formelor va continua după începerea anului școlar, când sunt așteptați să participe și alți colegi de-ai lor.

Prof. Iancu C. Berceanu



pag. 11                                                                                                                                                                                 Cenăzeanul nr. 4/2017

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu