luni, 30 octombrie 2017

"Cenăzeanul" - Nr. 4 / 2017 PROIECTUL ROSE ÎN ”COLȚUL VESEL”



Proiectul ROSE în „Colțul vesel“



ROSE este acronimul de la „Romanian Secondary Education Project“, un proiect amplu care își propune reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar.

Pentru licee una din principalele ținte este creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat. De asemenea se are în vedere și creșterea ratei de participare a absolvenților la acest examen. Aruncând o privire asupra ratei de promovare a „examenului de maturitate“ suntem tentați să zâmbim optimiști. De la 44,41% în 2012, procentul celor care au reușit la acest examen a ajuns anul trecut la 66,7 %, iar în iulie 2017 a sărit de 72,9 %, urmând ca acest rezultat să mai urce un pic după sesiunea din august.

Însă, în spatele cifrelor se pot ascunde realități mai puțin îmbucurătoare. Suntem familiarizați, de cel puțin un deceniu, cu tonul pesimist al întreprinzătorilor care se plâng de calitatea tot mai slabă a tinerilor candidați pentru locurile de muncă pe care le oferă. Pe de altă parte, universitățile se confruntă cu un număr tot mai mic de candidați la admitere. Am putea să căutăm o explicație în exodul tinerilor peste granițele țării. Însă, nici cifrele de acolo nu acoperă deficitul. Răspunsul îl găsim în numărul tot mai redus de absolvenți cu diplomă de bacalaureat. Nici numărul de absolvenți ai clasei a XII-a nu arată mai bine. Atunci, care să fie explicația ? Simplu: tot mai puțini elevi promovează clasa terminală a liceului, iar dintre aceștia doar o parte se înscriu la Bacalaureat. În plus, raportările privind abandonul și insuccesul școlar (corigență, repetenție, medii scăzute la purtare din cauza absențelor) nu arată bine.

De asemenea, statistica ne arată că suntem pe ultimul loc în U.E. la poderea absolvenților de studii superioare: 19% față de media UE de 32%.

Pornind de la aceste realități, precum și de la semnalele transmise de instituțiile abilitate din teritoriu, în 2015 Ministerul Educației a contractat un împrumut de 200 milioane euro de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare din care va finanța Proiectul ROSE. Acesta se va implementa în 7 ani (2015 - 2022) și are în vedere creșterea calității învățământului (și, implicit, a calității forței de muncă) prin programe de pregătire suplimentară a elevilor, desfășurarea de activități extrașcolare care să îi atragă pe elevi la școală, îmbunătățirea dotării materiale a liceelor, programe de consiliere psihopedagogică pentru elevii care fac parte din grupuri vulnerabile (cazuri sociale, copii cu părinți plecați în străinătate, copii provenind din familii monoparentale, aparținători ai grupurilor etnice, copii din zone rurale îndepărtate de oraș etc.). Pe lângă creșterea promovabilității la Bacalaureat se urmărește reducerea ratei de abandon școlar și creșterea nivelului de pregătire profesională și intelectuală a tinerilor.

Zona adiacentă orașului Sânnicolau Mare a avut, în ultimii ani, rezultate la învățătură mai slabe decât media județului (care, de asemenea, este cu puțin sub media națională), în pofida nivelului de trai mai ridicat al populației și a accesului la instituții de învățământ liceal mai facil decât media națională.

Seria de proiecte ROSE se va implementa în toate liceele din arealul nostru și va avea un caracter personalizat care să răspundă necesităților specifice fiecărei comunități. Pentru aceasta s-au făcut întâlniri cu părinții, elevii și reprezentanți ai comunităților, în urma cărora au fost analizate necesitățile și s-au stabilit obiectivele. Apoi s-a procedat la conceperea și planificarea activităților educative, psihopedagogice, extrașcolare (colective sportive, excursii tematice etc.) și de dotare a școlilor cu materialul necesar (aparatură multimedia, aparatură de laborator, diferite dotări pentru cabinetele de specialitate etc.).

În cadrul rundei I de selecție și implementare a proiectelor, Liceului Tehnologic „Cristofor Nako i-a fost aprobat proiectul „Progres în viitor, urmând ca, în cadrul rundei a doua – în septembrie 2017 – să fie aprobate proiectele depuse și de celelalte licee din zonă. La „Cristofor Nako se urmăresc următoarele ținte: realizarea de activități remediale cu elevii la disciplinele la care se susțin probe în cadrul Bacalaureatului, o clasă „E-smart dotată cu computer și aparatură multimedia, tabere în care să se îmbine activitățile recreative cu exploatarea valorilor culturale și cu pregătirea suplimentară la „materiile de bac. Vom reveni în numărul următor cu detalii și cu referințe la proiectele propuse de Liceul Teoretic „Ioan Jebelean din Sânnicolau Mare și Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodii Dudeștii Vechi.

Nu în ultimul rând, pe această cale dorim succes echipelor de proiect în implementare, iar beneficiarilor (elevi) să se bucure de cât mai multe activități plăcute, interesante și, mai ales, folositoare.


Prof. Iancu C. Berceanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu