sâmbătă, 14 ianuarie 2017

        Salavin și patologia începutului de secol


       Scris de celebrul scriitor francez Georges Duhamel, ”Viața și aventurile lui Salavin” se remarcă printr-un stil captivant, cu o structură epică liniară, ușor de urmărit. Cartea poate fi citită oriunde, de către oricine, însă, fiecare cititor va găsi alte valențe.
       Adresabilitatea este unul din punctele forte ale oricărei lucrări literare, fără îndoială, însă Duhamel reușește să facă din aceasta o notă de stil.
       O altă calitate a scrisului este capacitatea autorului - rară, aș spune eu - de a-l transpune pe cititor în miezul evenimentelor pe care le evocă.
       Aceste observații ar putea pe oricine să îl ducă cu gândul spre arta scriitorilor realiști (Balzac, Maupassant, etc ...). Posterior acestora cu cel puțin jumătate de veac, Duhamel inserează, în scrierile lui, o picătură de suprarealism, pe care o culege din psihanaliza personajelor. În cazul romanului ”Viața și aventurile lui Salavin” este vorba de un personaj comun literaturii din prima jumătate a secolului XX: Ratatul. Însuși autorul punctează, în cadrul unui interviu, faptul că Salavin nu suferă de o maladie anume și nici nu reprezintă o categorie socială. ”El e un om așa cum sunt și cum au fost, fără îndoială, mulți ... ”. La o privire mai atentă, însă, apare limpede încadrarea lui într-o familie patografică destul de des întâlnită și în viața cotidiană a strălucitorului secol XXI: schizofrenicul. Medic de profesie, Duhamel îi refuză lui tânărului parizian calitatea de om bolnav, subliniindu-i, în mod eufemistic, apartenența la ”lumea normală”.
         Prin Salavin, Duhamel și o întreagă pleiadă de scriitori contemporani lui (F. Kafka, T. Mann, K. Capek, K. Hamsun) au expus în mod pragmatic adevărata stare a ethosului vest-european. Astăzi, după un secol de progres tehnologic și două războie devastatoare, căutarea sinelui și a sensului existenței este mai actuală ca  oricând. Lunga perioadă de pace din anii 1848-1914 a adus plictisul, perioada postbelică, detaliul, iar marea deschidere din zorii acestui secol, haosul interior.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu